Hарастването на броя на заразените с коронавирус във водещите икономики, включително САЩ, Бразилия и Индия, подчертава колко крехък всъщност е ръста на икономическата активност и увеличава риска от „W-образно“ възстановяване. За това предупредиха икономисти от компанията за бизнес анализи IHS Markit, цитирани от Си Ен Би Си.

Под „W-образно“ възстановяване се има предвид редуване на периоди на рязък икономически растеж с такива на рецесия. Този икономически цикъл наподобява буквата „W“ в графиката.

В доклада на IHS Markit - World Flash за месец юни, главният икономист Нариман Бехравеш и главният директор на отдел Global Economics Сара Джонсън повишиха леко прогнозата си за световната икономика до свиване с 5,5%, отбелязвайки рязкото възстановяване на икономическата активност през май и юни след много кратка и дълбока рецесия. От HIS Markit прогнозират растеж от 4,4% през 2021 г.

„Въпреки това, логиката на която се базира нашата прогноза – повишение последвано от спад, остава без промяна. Потребителите и бизнесите остават предпазливи. Ако финансовите институции не представят нови стимули, скоро основният фактор, подкрепящ икономиката, ще изчезне“, коментират Бехравеш и Джонсън.

Правителствата и централните банки по цял свят предприеха безпрецедентни фискални и парични мерки за стимулиране на икономиката от началото на кризата. Според прогнозата на IHS Markit Еврозоната ще бъде най-тежко засегнатият в икономически план регион тази година, като бвп на блока ще се свие с 8,6%. Европейските лидери в момента са в Брюксел, където се водят преговори за фонда за възстановяване на икономиката за 750 млрд. евро.

Въпреки това, всеки изминал ден САЩ отчита рекорден брой случаи на заразени коронавирус, като по данни на университета „Джонс Хопкинс“ само в петък са били регистрирани повече от 77 хил. инфекции. Редица щати бяха принудени да върнат част от мерките срещу разпространението на заразата, но страната продължава да е най-засегната от пандемията в световен мащаб, с над 3,5 млн. регистрирани случая.

Подобни локални мерки бяха предприети и в други страни по света, включително в Австралия, Китай, Германия, Израел, Япония и Испания.

„Новата вълна от инфекции намали вероятността от V-образно възстановяване и увеличи тази от двойна рецесия (W-образен цикъл)“, отбелязват Бехравеш и Джонсън в доклада.

Те оценяват вероятността да се стигне до такъв сценарии на 20%, но подчертават, че тя може да се увеличи, ако тенденцията за нарастващ брой на заразените се запази през идните месеци.