25 милиона иранци са се заразили с коронавируса, а за още 35 милиона има опасност да бъдат инфектирани. Това заяви президентът на Иран Хасан Рохани в излъчена по телевизията реч, след като в страната бяха върнати някои ограничителни мерки, информира Ройтерс.

Тази бройка значително надминава потвърдените 271 606 случая.

От офиса на президента поясниха, че данните се базират на изчисления от доклад на здравното министерство, изготвен от заместник министъра по изследванията.

„Нашите изчисления показват, че до момента 25 млн. иранци са се заразили с този вирус, а около 14 хил. са изгубили живота си. Има възможност между 30 и 35 млн. души да са в риск от заразяване“, заяви Рохани.

Той добави, че над 200 хил. души са били хоспитализирани от началото на пандемията, като от здравното министерство очакват броят им да се удвои в идните месеци.  

Днес иранските властите въведоха едноседмични ограничителни мерки в столицата Техеран, включително забрана на религиозните и културните мероприяти и затваряне на кафенета, закрити басейни, увеселителни паркове и зоологически градини.

Министерството на здравеопазването съобщи днес за 188 нови смъртни случая през последното денонощие, с което общият брой на починалите от коронавируса в страната достигна 13 979.

Иран, с население от 82 млн. души, е най-тежко засегната от пандемията страна в Близкия изток.