По данни на Регионалната здравна инспекция на територията на областта са констатирани осем нови случая на коронавирус за последното денонощие. Всички те са от гр. Русе, като мъж на 75-годишна възраст е приет в инфекциозното отделение на Университетска болница „Канев“. Той е в стабилно състояние и без данни за бронхопневмония. Сред симптомите, от които се оплаква, са суха кашлица, повишена телесна температура и отпадналост.

Останалите седем души са поставени под домашна изолация, като те са в добро състояние и без сериозни опалвания. Става дума за трима мъже и четири жени на възраст между 36 и 54 години.

Отчитайки новообявените случаи общият брой на диагностицираните с COVID-19 в Русенско стана 95 души, като от тях активни са 66. От всички активни случаи към момента 41 са домашно лечение, а останалите 25 са хоспитализирани. Освен споменатите 25 пациенти от областта на болнично лечение се намират още трима пациенти – двама от област Разград и един от Търговище.

През вчерашния ден броят на излекуваните в областта се увеличи с още двама. Така те станаха 29. Вчера от Университетска болница „Медика Русе“ е изписана и медицинската сестра от Центъра за спешна медицинска помощ, чиято положителна проба беше съобщена на 3-ти юли. Също така през вчерашния ден от Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания „Д-р Димитър Граматиков – Русе“ е изписан един пациент от област Разград.

От активните случаи 46% са мъжете, а жените са 54%, което като бройка означава съответно 30 и 36. Подобно е и разпределението при всички заболели от началото на пандемията 54 са жените, а мъжете са 41, което в проценти е респективно 57% и 43%.

От всички 66 активни случая в момента 12 са безсимптомни, а останалите 54 са проявили различни симптоми.

Към момента поставените под карантина в областта лица са 431, а за други 6470 тя вече е изтекла. Така общият брой на лицата, които са били или продължават да бъдат под карантина е 6901.