Парламентарната група на "БСП за България" внесе в деловодството на парламента пети вот на недоверие към кабинета "Борисов 3", като за втори път темата е "корупция". 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова направи изявление, в което припомни, че първият вот, който са внесли, също е бил за корупция, но разликата сега е, че те вече знаят механизмите за тази корупция, както и паралелната държава, която е сложила пипала във всяка сфера в нашия живот. От БСП призоваха народът да ги подкрепи и да излезе на протест. Те определиха ежедневните протести като справедливи. 

Социалистите коментираха и изказването на премиера на днешното заседание на правителството, който, според тях, предлага вариант за излизане от създалата се ситуация с различно сътрудничество и с различни партии. От левицата заявиха, че няма да участват в общ национален план за спасение заедно с ГЕРБ и Обединените патриотиТе призоваха управляващите веднага да подадат оставка. 

БСП иска и оставката на главния прокурор Иван Гешев заради: 

"Грубото, с въоръжени представители на органите на властта, нахлуване в президентската институция. Това е записано и в декларацията още в събота. Той е принципен, той е последователен. Поне от 4 години в този мандат на парламента сме говорили, показвали и доказвали корупционните схеми на правителството и модела на управление - олигархично-мафиотски", обясни председателят на партията Корнелия Нинова. 

Тя призова членовете и симпатизантите на левицата да продължават да организират и да подкрепят, и да се включат в протестите в цялата страна:

"ГЕРБ счупиха държавата. Всеки ден оставане на власт е пагубен за България. Единственият начин това да спре е оставка на правителството. И градеж, отново, от умни, знаещи, можещи и честни хора".

Това е петият ни вот и улицата днес, и протестите днес показват колко сме били прави", коментира пред "Хоризонт" Ирена Анастасова, секретар на парламентарната група на левицата. "Първият ни вот на недоверие в рамките на това Народно събрание, беше срещу корупцията, през 2018 година“, припомни Анастасова. Разликата сега според нея е, че освен че дават конкретни примери за корупция, посочват проблемите, които в годините са се насложили и са довели „до днешното състояние на нещата с корупцията в страната“. 


"Ако се гледат предварителните консултации, не разчитаме на никого", поясни Анастасова в отговор на въпрос ще имат ли подкрепа от други формации в парламента.

По казуса „Александър Паунов“  Ирена Анастасова заяви:

„Г-н Паунов наистина не е член на БСП и е коалиционен партньор. Ако трябва да говорим по-дълбоко за нещата, той пожела да напусне парламентарната група при разговор с лидера на нашата партия. Но ние не сме съд, не сме прокуратура, не можем да кажем това вярно ли е всичкото, не е ли вярно, да каква степен е вярно. Истината е, че този модел на управление е пуснал пипала в цялото общество, във всички институции, във всички партии включително. Не знам дали г-н Паунов е имал някакви други контакти с г-н Божков, но за нас този въпрос наистина е приключен от гледна точка на факта, че той не е представител на БСП, той е представител на комунистическата партия.“