Премиерът Бойко Борисов отрече ГЕРБ да е организирал контрапротест миналата седмица.

Той обяви, че пред правителството са се събрали привърженици, за да го поздравят за влизането в "чакалнята на еврозоната".

В началото на правителственото заседание Борисов обяви, че държавата има нужда от консолидация, отново повтори че икономическата криза идва, нито един индикатор не показва, че нещо ще се подобри, ще става по-лошо, каза премиерът:

"Но ще е грешно, повтарям, грешно да тръгнем в тая посока и да не забелязваме, което винаги сме правили, тези хора, които протестират за социални придобивки, да ги наречем, които друг път по това време на годината са или в Гърция на работа, или по Черноморието на работа, с мерките, които въвеждахме месеци наред - не работеха, доходите им паднаха“, каза той и допълни:

“Колкото и да се опитваме с новите дизайни, на 60, 40, с всичко това, което правим в момента, не си е като да работи икономиката, както до пандемията бяхме на 3,5-4% ръст. Ако успеем да държим по тоя начин финансите на държавата, ще съумеем да завършим годината все едно сме края на 2018 г., началото на 2019 г. , което за тогава си беше безспорно успех, но сега, когато няколко години имаше тоя ръст, това ще е максимумът, който може да се постигне. Така че да се концентрираме върху справедливите искания и да мине Европейският съвет, утре сутрин ще се видя с коалиционните партньори, ще говорим“.

Борисов коментира и снощния протест:

"Мъчно ми е за полицаите, мъчно ми е и за невинно битите хора. Вие виждате, че се взривяват бомби в хората и целта е точно такава - да се окървавява протеста, защото знаят, че аз видя ли кръв на улицата веднага тръгвам. И те го знаят и точно това провокират. Затова бяха и тези пликчета с червена боя. Хвърлят, за да се създава впечатлението за кръв. Със сигурност вече и големите ни проекти са под риск поставени".

"Нека спазваме Конституцията и парламентарните процедури на парламентарната държава. Пазете полицаите, пазете и гражданите. Всички сме хора – когато ударят полицаи с бутилка, важи правилото да защитят колегите си, и стават грозни неща".

"Чуваме, мислим, предлагаме варианти за социално подпомагане за всяка една сфера".

За министър Кирилов

"Забранявам на Дани Кирилов да пише във Фейсбук! Не само че не е смешно, не само че ги възпалявате, но и с Христо Иванов сме работили преди.

Ще дойде време и техните избиратели ще ги попитат „а с кого ще управлявате“? – видно е как си играят с ДПС. Ние ясно сме казали – нашите партньори са партиотите.

Няма да коментирам вчерашните записи, то е ясно, че проблемът сме аз и Горанов. Що? Щото влязохме в Банковия съюз и вече не могат да се взимат такива кредити, щото всичко се наблюдава от ЕС".

Към президента

"Обръщам се към президента и опозицията: Предстоят тежки месеци, и ако има друго правителство, всички ще питат къде ни е единението и съгласието. Ние нищо не искаме, има няколко месеца, в които работим активно за машинното гласуване. Някой не иска да има машинно гласуване, щото при едни предсрочни избори няма да има машини. Коронавирусът спря процеса, щото нищо не се търгуваше в света".

Сovid пандемията

"Коронавирусът не е минало, пазете се, не случайно от отличници вече сме в червените зони на почти всички държави – това си правим ние с поведението си. Нямам лостове – ако кажа, че правим КПП на протестите, ще стане страшно. Всичко е в ръцете на всеки един човек индивидуално", завърши премиерът.