Стотици приети да продължат образованието си в Университета по хранителни технологии /УХТ/ едва дочакаха 8,30 ч., когато започна записването на първокурсниците. Само през първите 5 часа почти 20%от местата за учебната 2020/2021 в уникалното за България и Балканите висше училище вече бяха заети.

За да спазят противоепидемичните мерки, организаторите бяха превърнали двора на университета в приемна, където екипи от експерти приемаха документите. Домакините бяха разпънали две шатри, масички и столчета за попълване на документите бяха поставени под сенките на дърветата, а самото записване при инспекторките от отдел „Учебен” става под ротондата на ректората.

„Приет съм по първо желание! Записвам се в специалност „Технология на виното и пивото“, радваше се Станимир Радев. Момчето е от Димитровград, завършил е Професионална гимназия по туризъм „Александър Паскалев“ в Хасково и е категоричен, че обучението в УХТ ще го обогати и ще му помогне да се реализира успешно в туристическия бранш.

Искам да благодаря на представителите на Студентския съвет в УХТ за топлото посрещане и за безценната помощ, която ни оказват при попълване на документите за приема, заяви Евгени Марчев. Той е завършил „Кетъринг“ в същото училище, но е избрал да следва „Хотелиерство и ресторантьорство“ в УХТ.

Стефани Василева, Костадин Стайков и Йоан Вътев са с дипломи от ПГ по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ в Пловдив. Тримата решили да продължат обучението си в УХТ по съвет на техните учители. Тук ще се доразвием като специалисти и ще си гарантираме много добро бъдеще, убедени са тийнейджърите.

Бъдещите ни студенти се записват много активно, главно по първо желание, каза зам.-ректорът по учебна дейност и академичен състав доц. Христо Спасов. Най-предпочитаните специалности са „Технология и качество на храните“, „Компютърни системи и технологии“ , „Туризъм“, „Технология на виното и пивото“, и „Хотелиерство и ресторантьорство“. Той припомни, че записването след първото класиране ще продължи на 15 и 16 юли. Второто класиране ще бъде обявено на 17 юли, приетите ще могат да подадат документи на 21, 22 и 23 юли.

Интересът към УХТ тази година, в която светът преживя епидемия от COVID-19, е особено голям, тъй като хранителната индустрия показа своята устойчивост, посочи зам.-ректорът. Според него подобна тенденция обаче не е нова, наблюдава се от няколко години и е свързана с новия стил на живот на българите.