Късно снощи е открито тялото на шофьора на турския тир, който предизвика тежката катастрофа на магистрала "Тракия".

С него жертвите на пътния ад станаха пет, шестима са ранените, сред тях и дете на 2 г. и половина, което е с тежка черепно-мозъчна травма и с опасност за живота.

"То е с множество фрактури в областта на главата. Има мозъчен оток. Детето е на механична вентилация, критично е състоянието му към момента", обяви пред БНТ д-р Полина Талева от болницата в Стара Загора.

Други трима от пострадалите също остават в болница. Все още не е установена самоличността на една от жертвите.

До рано тази сутрин на мястото на пътния ад продължи огледа, а след това започна и преместването на турския тир, който вчера следобед премина през мантинелата и помля 5 коли в насрещното движение.

Към момента е ясно, че камионът е превозвал козметика от Амстердам за Турция. Представител на турската фирма, за която е шофьорът е работил, заяви, че не знае кога е натоварена стоката.

"Най-вероятно е почивал някъде камиона. В момента правят опити да се открие тахографа му и да се разбере точно какво, а и как е минал целия маршрут", поясни той.

Според първоначалната версия на разследващите, най-вероятната причина за катастрофата е заспиване зад волана, но това ще стане ясно след приключване на следствените действия. Два месеца е срокът, в който това трябва да стане факт.

"Категорично нищо не можем да кажем. Образувано е досъдебно производство. Ще бъдат назначени съответните авто-технически и съдебно-медицински експертизи. Там ще има повече яснота за възникването на пътно-транспортното произшествие. Какви са причините и последиците от него", настоя Бончо Славов, началник на КАТ Стара Загора.

На мястото на инцидента мантинелите са стари, призна директорът на Областното пътно управление в Стара Загора. Според него обаче не това е причината за тежкото ПТП на магистралата, отнело пет живота.

"Мантинелата е стара и ръждясала, поставена е през 90-те години на миналия век. Отговаря си на абсолютно всички стандарти, които са действали. Тя е претърпяла удар, не е това причината за състоянието на мантинелата, независимо от нейния тежък вид", настоя Илия Златев, директор ОПУ Стара Загора.

Към 11:30 часа от АПИ обявиха, че вече е възстановено движението в активната лента при 163-ти км на АМ "Тракия", в посока София.

Остава обаче ограничението на трафика в изпреварващата лента поради подмяна на откъснатите мантинели. Участъкът е регулиран с пътни знаци.