Само два дни след повторното затваряне на нощните заведения заради скока в броя на регистрираните с COVID-19 у нас Министерството на здравеопазването отново промени позицията си: нощните заведения пак се отварят.

Решението обяви преди минути на брифинг пред сградата на МЗ зам. здравният министър Жени Начева. Редом до нея бе председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов, с когото се бяха срещнали преди изказванията пред медиите.

Нощните заведения се отварят в понеделник.

Един от мотивите на протестиралите срещу затварянето им представители на ресторантьорския бранш се оказаха протестите. "Щом хора могат да се омешват в името на каквато и да е кауза, и ние имаме право да работим" - заяви Алибегов.

Спазваме всички противоепидемични мерки, даже добавихме нови, а виждаме, че наоколо никой нищо не спазва. Значи 80 хил. души могат да си стоят вкъщи без пари и без работа, а останалите могат да правят каквото си искат - това не е редно, разви тезата си той.

Никой не можел да каже дали случаите на новозаразени са в резултат на отворените заведения, или не - бе тезата на ресторантьорите. Зам.-министър Начева нито я подкрепи, нито я отхвърли, а само изясни, че заведенията ще отворят, като бъдат въведени ясни изисквания към тях. Например ще се мери температурата на посетителите на входа. Друго изискване е за посетител да бъде осигурена площ от 1 кв. м. От МЗ щели да наблюдават през предстоящата и следващата седмица възникват ли огнища и да решават отново остават ли барове и клубове отворени, или не.