Отстраненият украински президент Виктор Янукович и семейството му стояли втора суперлуксозна резиденция на незаконно присвоена земя край Севастопол, съобщи партията на Виталий Кличко УДАР.
В събота хиляди любопитни украинци се стекоха да разгледат огромните паркове, спортните съоръжения и луксозните сгради в официалната резиденция на Янукович в предградието Межигиря на столицата Киев. Комплексът беше изоставен, след като Янукович изчезна. Парламентът постанови върху имота да бъде възстановена държавната собственост.
Днес УДАР обяви, че активисти на младежкото ѝ движение са проверили периметъра на нос Айя край Севастопол, присвоен от семейството на Янукович. (Вж. снимка)
Те са установили, че строежът на луксозните съоръжения е спрян и мястото е изоставено, съобщи координатора на организацията Дмитри Белоцерковец.
За нас доскоро беше важен въпрос защо достъпът на обикновените граждани до тук беше забранен. Преди няколко години семейството на бившия президент незаконно присвои тази уникална крайморска земя, каза Белоцерковец.
Според него сега всеки може да посети нос Айя и да се увери за какъв мащабен строеж става въпрос. Според експерти след завършването на резиденцията, тя би могла да се сравнява по лукс с известния комплекс в Межигиря.
По думите на Белоцерковец УДАР ще инициира разследване на незаконните сгради.
Пресслужбата на УДАР съобщава, че през последните две години по южното крайбрежие на Крим е вървяло широкомащабно частно строителство с участието на семейството на Янукович и антуража му. Чрез корупционни схеми са били застроени хиляди хектари земя, включително резервати и девствени плажове.