Съветникът на президента по сигурността Илия Милушев е с мярка за неотклонение "парична гаранция" от 20 000 лв., съобщи бТВ, като се позова на адвоката на Милушев. 

Съветникът е обвинен като подбудител за извършване на длъжностни престъпления с цел да се причини вреда на председателя на Агенцията по разузнаване (ДАР). По-рано през деня Милушев заяви, че се чувства "прекрасно". 

Освен съветника, задържани са още Пламен Узунов - секретар на президента по правните въпроси и антикорупцията, и бизнесменът Пламен Бобоков. Според главния прокурор Иван Гешев става дума за две отделни производства. Бобоков и Узунов бяха задържани за до 24 часа.

Срещу тях се води разследване за търговия с влияние, като Узунов вече е с повдигнато обвинение. 

Илия Милушев беше задържан вчера във връзка с разследване за изнасяне на държавна тайна. 

Първоначално той е разпитан като свидетел. След извършване на компютърно-техническа експертиза на телефона му е установено, че в устройството има информация, засягаща Държавна агенция "Технически операции". Съветникът доброволно е предал четири документа, които са били нерегламентирано изнесени от Държавна агенция "Разузнаване" и в тях се съдържа държавна тайна. 

По думите на Милушев той е намерил документите в служебната си каса.