Клиничните изпитания в Япония на лекарството за грип фавипиравир (авиган) показаха, че е неефективно при лечението на новия коронавирус, съобщиха Ройтерс и ТАСС.

Значителна разлика в резултатите от лечението на коронавирус при пациентите, приемали фовипиравир, и тези, които не са го използвали, не е установена.

В клиничните изпитания на здравния институт Фуджита (префектура Айчи) са участвали около 70 души. Авторите на изследването допускат, че ако броят на участниците е бил по-голям, е възможно и резултатите да са били различни. Броят на заболелите в Япония обаче рязко е намалял по време на изпитанията.

Фавипиравир е разработен от японската корпорация "Фуджифилм холдингс" . Първоначално е било планирано клиничните изпитания да приключат през май, но тестовете, в които са участвали няколко медицински институции, се забавят.

Поради страничните ефекти, лекарството не се продава свободно на пазара, но японското правителство поддържа запаси в случай на грипна епидемия. Фавипиравир се използва ефективно за борба с ебола.

Изпитания на фавипиравир се правят в още най-малко 25 държави по света.