ГЕРБ и Обединени патриоти внасят промените в Закона за НСО, с които цялата отговорност се прехвърля върху директора на службата. Текстовете са изпратени за становище в ДАНС, МВР и държавните агенции „Разузнаване“ и „Военна информация“.

Поправките регламентират начина, по който ще се взимат решения за степента на опасност на лицата и обектите, които трябва да бъдат охранявани. Това ще прави директорът на НСО с потвърждение от президента, посочи Димитър Лазаров от ГЕРБ: 

"Началникът на службата, за да изпълнява тези си правомощия, ще изисква информация от ДАНС, МВР, Дръжавна агенция "Разузнаване" и "Военна информация", то и досега беше така, за изпълнение на правомощита си, за да вземе това решение"

Лазаров каза още, че притеснения за еднолична власт не може да има: 

"В закона за НСО изрично е записано, че се действа при единоначалие. Тя в крайна сметка е военизирана служба, така, че притесненията не биха били по-големи и той няма такива, ако се касае например в Министерство на отбраната, първо. Второ, в закона си остава положението, че това е служба към президента и той осъществява общо ръководство и контрол. Това не се променя. Това е факт".

Измененията ще бъдат синхронизирани със Закона за МВР, който беше променен наскоро и който регламентира Главна дирекция "Жандарерия", "Специални операции" и "Борба с тероризма". За този текст държавният глава наложи вето заради опасения, че дублира функциите а НСО, което депутатите отхвърлиха.