Премиерът Бойко Борисов извика медиите за размишления в стил Камен Донев. Сподели, че харесвал монолозите на Камен Донев, а самият артист му бил и приятел. Чудел се дали може да се превъплъти в тази роля (образ, бел.ред.).

Понеже му е много мила държавата, толкова много неща се правят, на него не му се иска от глупост да се разруши, както това вече се е случвало. Години наред страдаме от грешни решения и след това си хапем устните, по думите на Борисов. Иска ми се да го предотвратя, подчерта Борисов.

Премиерът обвърза напрежението и протестите от вчера с решението за приемането на страната в чакалнята на Еврозоната, което се очаква тази вечер. Разбирането на Борисов е, че в момента се развива добре избродиран сценарий, който да попречи именно на процесите по интеграция на България към Еврозоната и клуба на най-богатите и проспериращи държави. 

Никога не съм ходил ни на летните, ни на зимните сараи. А много от протестиращите лидери са го правили, едните на летните, другите - на зимните, заяви Борисов, който е възмутен от това, че в момента проблемът е ДПС. Лидерите, които са ходили в сараите тръпнат сега обаче, защото знаели, че премиерът не е ходил. Борисов отказа обаче да посочи имена.

Винаги, когато ГЕРБ и Борисов са се ползвали от подкрепата на ДПС, е благодарил публично. Борисов припомни и подкрепата за Ф-16, и подкрепата за влизането в еврозоната, и подкрепата за ДДС-то. Винаги публично съм благодарил, няколко пъти каза Борисов.

Той се пита защо, когато ДПС подкрепя управлението на социалисти, тогава не е проблем, а сега ДПС се превръща в проблем. Премиерът намекна и за възможно етническо напрежение, затова и е разпоредил на министъра на МВР да е внимателен в събота, когато се организира в социалните мрежи масово ходене на плаж на "Росенец". 

По отношение на напрежението между него и президента Румен Радев, Борисов подчерта, че никога той не е започвал тази война и винаги само е отговарял на провокации. Това обаче не е добре - "Няма хубав бой, като си свиеш юрука и другата страна има юмрук, после като седнеш да ядеш, ти щипе, не ти е хубаво, обясни премиерът. Но той е готов да прости отново вчерашните думи на Румен Радев.

Бойко Борисов призова опонентите си да проявят държавническо поведение, посочвайки, че именно по този начин България е паднала под турско робство - когато болярите са се изпокарали.

"Моноспектакълът" си премиерът започна с проблемите с НСО, като първият му пример бе с барикадата на медицинските сестри в НС, когато гардовете не ги спират. Това според Борисов показва тяхната неподготвеност.

Следва историята с Христо Иванов, който бил като Ботев, -така дебаркирал на "Росенец". Тъй като се бил "карантинирал" от телевизии и мрежи, Борисов едва днес гледал видеото, показал му го Томислав (вицепремиерът Дончев, бел.ред.)

Тези хора са отишли да правят този филм, смята Борисов, а охранителите пък направили сцената реална. После пък Христо Иванов отишъл да защитава в София президента Радев, който пък пряко ръководи НСО. Сега цялата история пък се опитвали да му я пришият на него.

Гардовете на "Росенец" можели да им съдействат да се съблекат, да се пекат. ВИП-а им го няма, не е опънал пешкирчето на плажа да се пече - няма никой, каманяк, пущинак, заяви Борисов. Нарочно било снимано как джапкат във водата. Затова и Борисов бе категоричен, че всичко опира да професионализма и подготовката на гардовете от НСО. Затова пък обаче е отговорен президентът, който назначава и контролира Националната служба по охрана.

Протестът е добре сглобен, избродиран, по думите му, а най-добрите специалисти помагали в ПР на опонентите му. Христо Иванов протестира с тези, които го изкъпаха, възмутен е Борисов.

Защо аз да бъда отговорен, недоумява премиерът за случая с НСО. Никога премиерът не налагал имена за началници на НСО. Няколко пъти Борисов подчерта, че президентът е пряко отговорен за НСО и решенията, които се взимат там.

Той подчерта, че ДПС винаги е подкрепяло държавния глава и затова не е поставян въпроса за охраната на почетния председател на движението Ахмед Доган. Като пример Борисов посочи гласуването и позициите на Карадайъ от Консултативните съвети по национална сигурност

По отношение на охраната на Доган и Пеевски, Борисов припомни, че още през 2018 година, когато Валери Симеонов искал да се свали охраната на Доган и Делян Пеевски, Борисов му казал да говори с президента. Премиерът припомни и покушението срещу Алексей Петров с гранатомет, когато се установило, че от апартамента на убийците пряко има за цел към апартамента на Пеевски, а Алексей Петров и Делян Пеевски трябвало да бъдат ликвидирани със снайпер. Затова им се е сложила охрана. Охрана била назначена и на Иво Прокопиев, когато е имало заплаха, посочи Борисов.