Главният икономист на Международния валутен фонд Гита Гопинат призова правителствата да преминат към „капиталова“ подкрепа от сегашната стратегия за отпускане на заеми за затруднените фирми, които страдат от пандемията от Covid-19. Според нея че огромният шок означава, че повече фирми ще станат неплатежоспособни в един момент, тъй като страдат от по-ниски приходи в продължение на много месеци.

Подкрепата на правителството под формата на заеми би натоварила затруднените компании с допълнителен огромен дълг, което би послужило като данък, който затруднява излизането им от кризата, каза тя, цитирана от Reuters.

„Тъй като тук има по-голям проблем с несъстоятелността, правителствената подкрепа би трябвало да се насочи повече към капитала, а не към дълга. В противен случай ще се окажем с много фирми, които излизат от тази криза с огромно количество дълг“, каза тя. „Ако заемането става по-скоро като собствен капитал, тогава бремето върху фирмите ще е по-малко. Това ще улесни фирмите да се възстановят от кризата “, заяви Гопинат по време на уебинар, организиран съвместно от МВФ и Токийския университет.

Тя не е уточнила как ще работи подобна подкрепа. По време на местната банкова криза в края на 90-те години, Япония наля капитал във фирми чрез схеми, при които държавни организации купуват привилегировани акции, емитирани от тези фирми.

Гопинат каза, че всяко възстановяване на световната икономика ще бъде „силно неравномерно и силно несигурно“, призовавайки страните да продължат да прилагат агресивни мерки за фискални и парични стимули в подкрепа на своите икономики.

Докато инфлацията при хранителните стоки е нараснала в някои страни, общата инфлация вероятно ще остане ниска в повечето части на света, тъй като загубата на работни места ще ограничи заплатите, каза Гопинат.

„Имаме повече опасения, че инфлацията ще бъде по-скоро твърде ниска, отколкото прекалено висока,“ каза тя.

МВФ разглежда настоящата рецесия като най-лошата след Голямата депресия през 30-те години. В последните си прогнози, направени през юни, Фондът очаква глобалната продукция през 2020 г. да се свие с 4.9% в сравнение с априлската прогноза, когато се очакваше 3% свиване.