Лекарка от Велико Търново от Лигата на достойните българи на в."24 часа" дава доц.Мангъров на Етичната комисия на БЛС заради обвинения за източване на НЗОК и обиди към колеги на първа линия срещу коронавируса. Доцентът, който е основен критик на мерките и действията на НОЩ, в четвъртък отново се изказа критично към случващото се в здравната система. Детският инфекционист обвини болниците, че хоспитализират повече пациенти с COVID-19, защото цената на клиничната пътека беше повишена. "Ако вчера можеха да направят 1 000 000 теста, щяха да открият 56 000 заразени", написа той във фейсбук.

Реакцията на лекарите на първа линия не закъсня. Д-р Сибила Маринова, началник на ОАИЛ в МОБАЛ"Д-р Стефан Черкезов" обяви публично във Фейсбук, че изпраща официален сигнал срещу доц. Мангъров на Етичната комисия. Анестезиоложката, която стана известна с лична кампания за популяризиране на донорството, публикува петиция в социалната мрежа, която за няколко часа бе подписана от над 230 медици и граждани.

"От месеци един господин, когото не мога да нарека лекар, говори неистини в публичното пространство, обижда колегите си, работещи на първа линия в борбата срещу COVID-19 и ги обвинява в измами и източване на НЗОК", написа във фейсбук д-р Маринова.

"Той лъже, заблуждава хората и обижда цялото лекарско съсловие, като казва, че защото пътеката е станала 1200 лв., затова се приемат повече пациенти. Първо пътеката още не е увеличена, за това трябва да се подпише анекс към НРД, който още не е подписан. Второ - 618 лв. са изключително недостатъчни за лечение на такъв пациент. Миналата седмица нашата болница прави официална справка за министерството на здравеопазването. Около 1300 лв. средно на болен с коронавирус струват само медикаментите", коментира пред "24 часа" д-р Маринова. Тя уточни, че в сумата не влизат разходите за предпазните облекла, дезинфектанти, консумативи.

Лекарката е категорична, че заболелите се увеличават.
"От сутринта до обяд в четвъртък приехме двама пациенти с доказан коронавирус, които до този момент са били на домашно лечение, но са се влошили и са с двустранни пневмонии. В момента в COVID-отделението има 6 пациента, които непрекъснато се увеличават. До вечерта /четвъртък б.а./ предполагам ще има още един, защото съпругата на един от болните при нас, също е с пневмония", разказа д-р Маринова.

"Ако този човек иска тези пари, ние нямаме нищо против. Аз смятам, че всички колеги, които работят с коронавирус на драго сърце ще се откажат от тях, само да каже, че ще лекува той тези болни и ще ги приема при него, всички ще му ги изпращаме там!", не скри огорчението си лекарката.

Тя казва, че тези пари не им трябват, защото това е огромен ресурс от екипи, хора, които трябва да влязат в отделенията и да стоят 7 дни, а после трябва да се карантинират. Хора, които като излязат се тревожат да не са се заразили и да отидат да заразят семействата си.

" Това е чудовищна подигравка. Една от моите специализантки изкара рождения си ден при коронаболните в реанимацията. На 30 градуса да не можеш да пуснеш вентилация, ако няма хепафилтър, да облечеш екип - гащеризон, очила, шапка, маска шлем, два чифта ръкавици и да работиш така - това е нечовешко, обаче няма друг начин. И някой да излезе и да каже, че ние приемаме тези болни, защото изкарваме от тях пари. Не, ние работим с тези болни, защото това е наш дълг", твърди д-р Маринова.

Според нея хората, които се опитват да предпазят обществото, трябва да са единни в позицията си и да не дават погрешни сигнали. "За мен това е някакъв вид подбудителство на хората да не спазват закона и да не спазват мерките", завърши лекарката.