По предложение на премиера управляващата коалиция ще внесе законодателна промяна, с която да даде право на директора на НСО да взима решения и да носи цялата отговорност за това кой и как да бъде охраняван.

Това предложение идва в отговор на заявеното от държавния глава Румен Радев, че контролът върху НСО е в ръцете и на парламента.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов коментира, че прекият контрол върху службата е в ръцете на президента.

Заместник-председателят на парламента Валери Симеонов е категоричен, че в закона за службата за охрана е записано, че контролът е възложен на държавния глава, а Народното събрание извършва контрол от най-общ характер, както и върху много други институции.

Председателят на Комисията за контрол над службите Димитър Лазаров каза, че управляващите предлагат целият контрол да е в ръцете на шефа на НСО, за да няма повече спекулации по въпроса.

Красимир Каракачанов, вицепремиер: Решението, което се взе, част от охранителните функции на някои персони да се поемат от МВР е правилното решение. Но ако бъдем обективни, всеки едни, който е заплашен с нещо, би следвало да бъде охраняван от НСО.

Валери Симеонов, зам.- председател на НС: Да се прехвърля отговорността на Народното събрание е изключително безотговорно, изключително махленско, бих казал. Откъде накъде? Ние извършваме едни контрол изслушваме веднъж на годината докладите на съответните служби, това ли е контролът, тук говорим за оперативен контрол, тук говорим за погазване на законите с десетилетия.

Димитър Лазаров, председател на Комисия за контрол над службите в НС: Решението дали да бъде охранявано едно лице, как да бъде охранявано, каква да е степента на охрана да се взема от началника на, еднолично, от началника на НСО преподписано от президента.