Двама български военнослужещи със симптоми на Covid-19 от 40-ия контингент, участващ в мисията "Решителна подкрепа" в Афганистан, съобщиха от министерството на отбраната.

Те ще бъдат транспортирани в България. Били са диагностицирани в началото на месеца. С цел недопускане на разпространение на заразата,са транспортирани във военна болница на САЩ в Афганистан.

Медицинските органи на мисията "Решителна подкрепа" са препоръчали по-нататъшното лечение на военнослужещите да продължи извън района на мисията.

По разпореждане на началника на отбраната Съвместното командване на силите организира транспортирането им със специален самолет, нает от Агенция на НАТО.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов съобщи за БНР, че единият от военнослужещите е бил интубиран и ще бъде докаран със самолет в София за лечение.

В стабилно състояние е. Първо беше интубиран, след това излезе от интубация, беше стабилизиран, пак му се влоши състоянието, затова пак вече се налага да бъде отново интубиран и ще бъде транспортиран до България.

Близките на двамата военнослужещи са уведомени.