Винаги е вълнуващо, когато Тотнъм и Арсенал се изправят един срещу друг в голямото дерби на Северен Лондон. По традиция това е един от най-атрактивните мачове в английската Висша лига. Тези два тима не крият, че изпитват сериозна вражда един към друг, в рамките на спортното съперничество, разбира се. В каква позиция двата отбора ще посрещнат това издание на сблъсъка?

Може да се каже, че Тотнъм продължават да се подготвят за следващия сезон, който се очаква да е далеч по-добър от настоящия. През тази кампания “шпорите” изживяха сериозни разочарования, а мениджърът Маурисио Почетино дори бе уволнен заради слаби резултати. На негово място пристигна Жозе Моуриньо, но без възможността да води лятна подготовка с отбора. Следващият сезон следва да ни покаже в пълна сила, дали Специалния е точният човек за Тотнъм или не.

Първият сезон на Жозе Моуриньо на “Тотнъм Хотспър Стейдиъм” предизвиква разнопосочни емоции. Някои смятат, че португалецът се справя прилично, имайки предвид обстоятелствата. Други обаче са на мнение, че резултатите на Тотнъм можеха да бъдат по-добри. В момента Тотнъм се намира в средата на таблицата в Премиърлийг, като и дума не може да става за завръщане в Шампионската лига. Видно е, че Моуриньо има наистина много работа след края на сезона, за да подготви отбора си за следващия.

Арсенал отбелязват вдъхновение в последно време, печелейки голяма част от мачовете си. Експертите отбелязват, че това би могло да е сигнал за плодовете, които работата на мениджъра Микел Артета започва да дава. Испанският наставник има тежката задача да върне “топчиите” сред най-добрите в първенството, правейки тима отново конкурент за титлата.

За Микел Артета това е първи ангажимент като мениджър, но напоследък испанецът показва, че определено има нужните качества за поста. Той е бивш капитан на Арсенал и познава отлично обстановката на “Емиратс”. Изключително ценен за Артета е периодът му в Манчестър Сити, където той имаше възможността да бъде дясна ръка на Пеп Гуардиола и да се учи от един от най-добрите в света.

Подобно на Жозе Моуриньо, Артета също пое тима по време на сезона, което го лиши от шанса да води подготовка с играчите. Може да се каже, че и за двамата мениджъри следващият сезон ще бъде далеч по-показателен за работата им, отколкото настоящия. Феновете също са наясно с това и показват достатъчно търпение и към двамата.

Какви са коефициентите за дербито между Тотнъм и Арсенал? Ако смятате да заложите на “шпорите”, в Палмс бет ще получите най-високия коефициент 1.90. Тотнъм има домакинското предимство в срещата, въпреки че липсата на фенове на трибуните до голяма степен ги лишава от такова. Феновете на Тотнъм очакват много от звездата в предни позиции Хари Кейн, който имаше проблеми с контузии през този сезон. Междувременно Арсенал продължава да разчита на интригуваща сплав между млади и опитни футболисти. 18-годишният Букайо Сака продължава да впечатлява с изявите си, докато 21-годишният нападател Едуард Никетиа продължава да се ползва с доверието на Микел Артета. Определено Арсенал има някои наистина интересни футболисти за бъдещето.