Заради обвиненията за източване на НЗОК и обиди към колеги на първа линия доцентът е даден на Етичната комисия

Доц. Атанас Мангъров, който е основен критик на действията и мерките на Националния оперативен щаб, днес отново се изказа критично към случващото се в здравната ни система. Детският инфекционист обвини болниците, че целенасочено хоспитализират повече пациенти с коронавирус, за да източват Здравната каса, след като цената на клинична пътека беше повишена, предава dnes.dir.bg.

"В Интензивните отделения в страната са настанени 29 души, в болниците - 498. Хоспитализираните ще нарастват, защото пътеката стана 1200 лв. (цената на клиничната пътека бе повишена с решение на правителството - б.р.). Ако вчера можеха да направят 1 000 000 теста, щяха да открият 56 000 заразени", написа Мангъров във Фейсбук.

От страна на лекарското съсловие последва бурна реакция след критичния пост.

Д-р Сибила Маринова, началник на ОАИЛ в МОБАЛ "д-р Стефан Черкезов", обяви публично, че изпраща официален сигнал срещу доц. Мангъров на Етичната комисия към Български лекарски съюз.

"От месеци един господин, когото не мога да нарека лекар, говори неистини в публичното пространство, обижда колегите си, работещи на първа линия в борбата с COVID-19 и ги обвинява в измами и източване на НЗОК", написа тя в личния си профил в социалната мрежа. Атанас Мангъров първо каза, че няма болни от коронавирус, после каза, че те се самоизлекуват, с което се опита да заличи лишенията и часовете труд в предпазни костюми на всички медици, дните, прекарани в болниците без да виждат близките си, жертвите, които коронавирусът взе сред нашите колеги и стотиците заразени при изпълнение на професионалния си дълг лекари, медицински сестри и санитари. Открито призовава обществото да не спазва закона и правилата", гласи сигналът от д-р Маринова.