Безотговорно е, че кметът Пенчо Милков не се е тествал за коронавирус още на 2 юли, когато са се появили първите симптоми. Явно е подценил нещата, зает с многобройните си ангажименти, и така за пет дни е заразил много хора около себе си, заяви вчера директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Маргарита Николова. Изявлението беше направено във връзка с безпрецедентната криза в местната власт, при която кметът и заместниците му Енчо Енчев и Златомира Стефанова са заразени, а другите двама заместници Димитър Недев и Магдалина Илиева са под карантина, и на практика Русе е без кмет. Функциите са поети от Недев, който обаче може да работи само дистанционно.
Не е разширен кръгът на контактните с Пенчо Милков и те остават 31 /колкото бяха и във вторник - б.р./, но проучването продължава и те ще се увеличат, посочи д-р Николова. Сред установените са Илия Налбантов, шеф на политическия кабинет на Красимир Карачакачанов, и полк.Георги Петков, началник на Централното военно окръжие. Двамата участваха в освещаването на паметна плоча в Русе в чест на 140-ата годишнина от създаването на военните окръжия у нас на 2 юли и са имали пряк контакт с Пенчо Милков. Техните имена са докладвани на здравната инспекция в София за поставянето им под карантина и тестването им за Ковид-19.
От изследваните досега служители на Общината положителни проби са дали само зам.-кметовете Енчев и Стефанова, но се очакват пробите на още близо 20 души.
Искам да призова жителите на областта да бъдат максимално отговорни към себе си и към своите близки и при най-малките симптоми да реагират адекватно, а не със закъснение. И там, където има нарушение на обявените мерки срещи коронавируса, да се подават своевременни сигнали, каза зам.областният управител Валентин Колев, който в момента изпълнява функциите на поставения под карантина заради контакт с Пенчо Милков областен управител Галин Григоров.
От проверените около 1000 души от центровете за социални услуги и домовете за възрастни хора няма нито един положителен резултат. Предстои вземането на проби за коронавирус от всички пожарникари в Русе и от служителите в Гранична полиция по тяхно искане. В ход е тестването на екипа на Центъра за спешна медицинска помощ и на служителите, които са били контактни на медицинската сестра от Центъра за спешна медицинска помощ, която е на лечение в болница „Медика“.
За да се избегне струпване на много хора на едно място, се отменя панаира в Николово, който всяка година се прави в средата на юли.