Кризата ще настане догодина, краят на тази, началото на другата. Световната икономика по никакъв начин не се възстановява. Нищо не подсказва, че сме я преодолели от медицинска и финансова, икономическа гледна точка. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на заседанието на Министерски съвет днес.

По думите му тежките време предстоят. „Преди месеци говорихме за цели сектори, които фалират и подпомагаме с безвъзмездни пари, и го правим много внимателно, защото те не извират от никъде“, каза той.

„В световен мащаб много по-развити от нас продължават да се лутат и няма решение, което да можем да изпълним всички заедно“, смята премиерът. Той добави, че първо всички държави си решават собствените си проблеми, за техните хора и икономики.

Според премиера решението не е в по-строгите мерки и нови заповеди, а в това да се научим да живеем с вируса.

„В България като развита демокрация, хората са добре информирани. Всеки от нас е информиран, че дезинфекция и дистанция са единственото, което предпазва от заболяване. Като демократи сме дали този избор на хората“, допълни Борисов.

По думите е личен избор дали да отидеш, на мач, на бар, на театър или на кино. „Необходимо ли е със заповед отново да се затваря, Не сме задължили някой да ходи на каквото и да е мероприятие“.

„Ако има заповед да не пътуваш и да има кого да псуваш, това е добре“, каза министър-председателят. „Представете си, ако издадем днес заповед и всеки се прибере за месец и половина вкъщи. Не можем ли да се пазим сами, най-лесното е да затваряме. Трудно е да се научим да живеем с вируса, да почиват и да се веселят тези, които искат“.

По думите му системите няма да издържат финансово, ако няма приходи и ще се разпадне държавността като не останат пари за пенсии и за заплати.

Демокрацията не е само права, а и отговорност, допълни той.