Препаратът "Ивермектин" много рядко се използва при хора, и то при определени състояния, защото има доста странични ефекти. Това заяви пред Bulgaria ON AIR микробиологът Сергей Иванов.

Припомняме, преди дни стана ясно, че български екип е напът да открие лекарство срещу коронавируса на основата именно на този медикамент, след като през май е стартирало изследване на лечението с "Ивермектин", в което участват 30 пациенти.

Иванов обясни, че този препарат не за първи път се изпитва за антивирусно действие. Досега обаче нито едно от изпитанията му не е било успешно.

Мкробиологът поясни, че в България няма практика за прилагането му, тъй като се използва за екзотични заболявания, които не са типични за Европа.

Той посочи, че през април в Австралия са били направени тестове за вирусоцидно действие. По негови думи това са стартови тестове при изпитване на лекарства. Микробиологът обясни, че след това се продължава с опити върху животни - етап, който в момента липсва, и едва след това се пристъпва към опити с хора.

В България нито можем да повторим това, което австралийците са направили, нито имаме етап с животни, заяви Иванов.

Според него подобни изпитвания се правят с повече от 1000 души и такова с 30 пациенти, каквото се прави у нас, не би могло да покаже нищо.

"Никой разумен изследовател няма да мине към изпитание с хиляди хора при положение, че няма резултати от опити с животни. Именно затова никой не е започнал сериозно изпитване на този препарат", обясни микробиологът.

Той посочи, че ветеринарните лекари не са особено доволни от препарата и предупреди, че прилагането на "Ивермектин" при хора в тежки състояния би било рисково.

"Бих призовал поне временно да бъде наложена забрана за това лекарство, защото може да има хора, които да го закупят, приложат и да се получи нещо неприятно. Няма смисъл да плашим хората, просто не го използвайте", заяви Иванов.

Той добави, че при лечение на животни с препарата има карантинен период, в който не трябва да се употребяват продукти от тях.