Предстоящият смартфон на Apple – iPhone 12, вероятно няма да стартира през септември, когато компанията по традиция лансира новите си флагмани, сочи информация на Nikkei Asian Review. Въпреки забавянето дебютът на устройството все пак няма да бъде отложен за следващата година.

Според източниците на четирите предстоящи модела на iPhone 12 ще се забавят с един до два месеца. Причината е в прекъсванията в производството, предизвикани от пандемията от коронавирус.

През март Nikkei даде мрачна прогноза, че iPhone 12 закъснява с „месеци“, като допусна възможността за отлагане до 2021 г. Други медии, включително Wall Street Journal и Bloomberg, също изнесоха информация за забавяне. 

Сега един от източниците на Nikkei твърди, че Apple прави „всичко възможно, за да съкрати отлагането“. 

Според информацията част от причината за забавянето се крие и в 5G компонентите, които трябва да бъдат използвани във високия клас iPhone 12. Той например изостава с около два месеца, докато останалите, които ще поддържат други честотни ленти, се бавят с 1-1.5 месеца. 

Източниците на Nikkei също твърдят, че Apple засилва производството на по-стари модели, включително iPhone XR, iPhone 11 и iPhone SE, за да се избегне забавянето на iPhone 12.