Доходността по партидите в частните пенсионни фондове се e възстановила през второто тримесечие на годината след срива през март. Това каза в интервю за "Хоризонт" Даниела Петкова, член на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.

Сривът на борсите в края на март се отрази върху пенсионните фондове по света, включително българските, коментира Петкова. 

Само за първото тримесечие на тази година имахме отрицателна доходност. Второто тримесечие имаше едно стабилно възстановяване, което прави ситуацията значително по-спокойна.“ 

Според Даниела Петкова до края на годината трябва да бъде уреден начинът на изплащане на втора пенсия, тъй като първите пенсионери, които ще имат право на нея, ще завършат трудовия си стаж в края на 2021 година. 

Пенсията от първия стълб - т.е. държавното осигуряване, трябва да бъде редуцирана единствено за периода на осигуряване и в частен фонд, а не за целия осигурителен период на новите пенсионери, категорична е Петкова, която определи това като несправедливо.

„Ако имаме един човек, който се пенсионира следващата година, който има 37, а може би и 40 години трудов стаж, въз основа на които му се изчислява държавната пенсия и само 20 или 21 години от тези 37-40 години той да е имал универсален фонд, да му намаляват държавната пенсия за всички 40 години – нека да бъдат така добри да ги намалят за 20-те години, в които човек е бил осигурен в универсален фонд.“

По-късно днес се очаква да бъде огласен отчетът на пенсионните фондове за първите шест месеца на годината.