Съхранени са всички костюми и инструментариум след вчерашния пожар в сградата на русенската опера, при който изгоря част от покрива. Това каза в Русе министърът на културата Боил Банов, който пристигна на място, за да се запознае с обстановката след пожара.

Според Банов, щетите е можело да бъдат много по-сериозни ако не е била бързата и адекватна намеса на екипите на пожарната. Пораженията са главно върху покрива, но добрата новина е, че гредите са издържали и освен водата, няма нанесени други поражения върху сцената. Салонът на операта не е засегнат, както и останалата част на покрива, която не е била обхваната от пламъците. Сградата е застрахована, тепърва ще се прави оценка на щетите. Ще има и следствие за изясняване на причините за възникване на пожара. Ремонтът ще започне максимално бързо, заяви още Боил Банов, но ще трябва да се изчакат всички процедури. Пожарът няма да се отрази по никакъв начин на предстоящите изяви на операта, тъй като тя разполага с други зали, където може да изнася представления, каза още министър Банов.

На третата минута са пристигнали огнеборците, за да гасят пожара, обхванал покрива на операта в Русе вчера следобед.

Според директора на културната институция Иван Кюркчиев, ако са били закъснели е можело цялата сграда да изгори. Тази сутрин той е направил оглед на щетите. Изгорял е триъгълният покрив, където тече вода при последния проливен дъжд. Декорите и инструментите, както и гримьорните са непокътнати. Иван Кюркчиев вече е говорил с представители на фирмата, която полага хидроизолацията. Не е изключено, пожарът да е възникнал вследствие на късо съединение, смята директорът на операта. Тъй като ремонтът на покрива най-вероятно няма да е приключил до есента, ще се търсят варианти за изнасяне на представления в Доходното здание и зала „Филхармония“.