Акциите на Tesla скочиха с нови 13% до рекордно високи стойности в понеделник, продължавайки ралито си до над 40% ръст за пет сесии, предава Reuters. Това стана, след като анализаторите повишиха ценовите таргети на производителя на електрически автомобили след силните тримесечни доставки.

Скокът за деня увеличи стойността на борсата на Tesla с 30 млрд. долара, засенчвайки напълно цялата капитализацията на Ford Motor, която в момента е 25 млрд. долара.

JMP Securities увеличи ценовия си таргет до 1500 долара от 1050 долара, след като Tesla в четвъртък отчете по-високи от очакваното доставки на превозни средства през второто тримесечие. Добрите отчети на производителя блеснаха на фона на негативните тенденции в автомобилния бранш като цяло, ударен силно от пандемията на коронавирус. 

„Ние смятаме, че въпросът, който трябва да се разгледа, не е дали акциите са скъпи при текущите мерки за оценка, а това, което растежът и конкурентната позиция на компанията сигнализират за потенциала на акциите през следващите няколко години“, пише анализаторът на JMP Securities Джоузеф Оша. 

Годишните продажби на Tesla могат да достигнат 100 млрд. долара до 2025 г., прогнозира още той. Акциите на компанията отбелязаха близо 500% ръст през последната година и това дава основания на много инвеститори да смятат, че възходът е неустойчив. 

След скока в понеделник пазарната капитализация на Tesla достигна 245 млрд. долара, увеличавайки преднината си като най-ценния автомобилен производител в света.