Прогноза на фирмата eMarketer предвижда, че най-големите рекламни платформи – Facebook и Instagram, ще спечелят 23.4% от средствата за дигитална реклама на американския пазар тази година, следвани от Google и Amazon. Това обаче изглежда все по-несигурно, след като набъбва списъкът с компании, които бойкотират двете социални мрежи заради липса на прогрес в ограничаването на езика на омразата и дезинформацията.

Докато рекламната индустрия очаква развоя на конфронтацията, недоволните рекламодатели имат един друг много важен въпрос – как ще изглежда стратегията им без Facebook за един месец или за по-дълго, пише „Уолстрийт Джърнъл“.

Главният маркетинг директор на софтуерната компания Dashlane Inc., Джой Хауърд, съобщи, че ще харчат повече за спонсорирано съдържание и в социални медии като Pinterest. Предвижда и колаборации с други маркетолози за нови потребители. „Има голям интерес да правим нещата по различен начин. Хората са жадни за алтернативи“, коментира тя.

Брандът за облекло Eddie Bauer пренасочва парите си за инструменти, които вече използва, като например комуникация чрез търсачката на Google. Планират и да тестват рекламата в платформите Gmail, TikTok и Snapchat.

Производителят на дрехи Eileen Fisher Inc. пък ще засили инвестициите си в дисплейнта мрежа на Google и компанията майка на Viber, Rakuten Inc. Ще разчита повече и на  маркетинг програми, като RewardStyle, които помагат за откриването на инфлуенсъри, които биха промотирали даден бранд на последователите си.

Два бранда на компанията VF също се отказаха от Facebook. Марката раници JanSport избра да пренасочи лансирането на новата си кампания за учениците само в YouTube и TikTok. Междувременно The North Face планира да разшири партньорствата си с Google и Pinterest.

Мерките, които по-рано от Facebook обявиха, че ще предприемат, не спряха оттеглянето на рекламодатели. Общият брой на бойкотиралите платформата вече надвишава 500. „Инвестираме милиарди долари всяка година, за да предпазваме общностите си и продължително работим с външни експерти по преразглеждане и актуализиране на политиките ни“, коментира говорител на основаната от Марк Зукърбърг корпорация.

Директорите на компаниите преоткриват и услугите за стрийминг на филмови продукции като пространство за комуникация с потребителите, което се радва на високо потребление след началото на пандемията. „Това е промяна, за която вече говорехме и която можеше да стане по-важна, в случай че решим да се оттеглим за по-дълъг период от време от Facebook и Instagram“, коментира Джейми Хабанек, бранд маркетинг директор на Eileen Fisher Inc.

Други протестиращи пък решиха да не инвестират бюджетите си за Facebook в реклама, а да заложат на други важни за бизнеса им активности.

Междувременно пред свои служители миналата седмица Зукърбърг отхвърли опции за промяна на целите и политиките „заради заплаха за малък процент от приходите“ на компанията му и очаква завръщането на рекламодателите много скоро.