Великобритания и Европейският съюз трябва да постигнат напредък в достъпа до финансовите пазари на ЕС, като се има предвид, че коронавирусната криза ще направи още по-трудното справянето с потенциалните смущения, ако няма споразумение, заяви в понеделник банковото лоби AFME, предаде Ройтерс.

Асоциацията за финансови пазари в Европа (AFME) е гласът на водещи световни и европейски банки и други значими участници на капиталовия пазар.

Великобритания напусна ЕС през януари, но през настоящия предходен период има пълен достъп до единния блок, който период продължава до края на декември.

През миналата седмица обаче Лондон и Брюксел се обвиниха, че са пропуснали крайния срок на 30-ти юни за оценка на достъпа до финансови пазари от януари 2021 година.

Бъдещият пряк достъп на Лондонското сити до ЕС ще зависи от това дали Брюксел смята, че финансовата регулация на Обединеното кралство е "еквивалентна" на стандартите в блока.

Въпреки че е далеч по-ограничен от сегашния достъп, без равностойност третиране инвеститорите от ЕС няма да могат да използват финансови услуги в Лондон.

"Covid-19 има потенциал да наруши планирания Брекзит, включително да повлияе на готовността на клиентите, както и да повлияе на способността на фирмите да преместят персонала в други юрисдикции“, се казва в съобщение на AFME.

Финансово лоби също така заяви, че гарантирането, че инвеститорите в ЕС могат да продължат да използват клиринговите къщи в Лондон, е необходимо да намери решение преди края на септември, за да се избегне необходимостта клиентите да преместят техни дериватни позиции на друго място.

Необходим е и двупосочен достъп до търговия с акции и деривати, за да се избегнат смущения, каза AFME.

Асоциацията призова за официална рамка за регулаторите на Обединеното кралство и ЕС, за да се изгладят различията, които биха могли да застрашат достъпа.

Главният преговарящ за Брекзит на ЕС Мишел Барние заяви през миналата седмица, че финансовите фирми трябва да се подготвят за големи промени през януари.

"Ще предоставяме еквивалентност само в онези области, където това е в интерес на ЕС, на нашата финансова стабилност, на нашите инвеститори и на нашите потребители", посочи Барние.