В края на юни "Топлофикация Русе" получи официално дългочаканото ново комплексно разрешително. Документът потвърждава факта, че от дружеството е изпълнило всички условия, за да приведе една от мощностите си да произвежда енергия с основно гориво природен газ. До момента горивният микс на "Топлофикация Русе" бе съставен единствено от въглища, а от няколко години и биомаса.
"Захващането с проекта за реконструкцията на горивната система на парогенератор 4 и монтирането на нискоемисионни горелки към нея беше невероятно предизвикателство за нашия екип. Заехме се с това начинание, защото преминаването към нови горива, заместващи въглищата, е единственият начин нашето дружество да продължи производствената си дейност и да запазим работните места на трудещите се. Работим по изграждането и на нова сероочистваща инсталация, която допълнително ще подобри екологията на "Топлофикация Русе", заяви изпълнителният директор на дружеството инж. Севдалин Желев.
Напомняме, че независимо от горивата, които топлофикационните дружества използват, те са обект на непрекъснат мониторинг на изпуснатите газове. Заместването на част от въглищата с по-екологичните алтернативи природен газ и биомаса е с цел постепенно спиране на използването на изкопаеми горива при производството на енергия. Това се осъществява в отговор на политиките на Европейския съюз за намаляване на въглеродните емисии. Премахването на въглищата е с оглед защитаване на здравето на населението на територията на Европейския съюз.