Продължителността на живота на хората до 120 години ще стане норма за много развити страни по света през 2050 година, прогнозира руският академик Валерий Черешньов, цитиран от ИТАР-ТАСС. Ученият оглавява Комитета на руския парламент по наука и наукоемки технологии.
"Ако в развитите страни в Европа при сегашното поколение се запазят същите темпове на подобрение на здравеопазването и със същите темпове се променят биологичните особености на самите хора, в скоро време средната продължителност на живота ще достигне 90 години, твърди ученият. А през 2025 година живот от 110-120 години и това ще стане норма!".

Черешньов уточнява, че това няма да се случи навсякъде по света, а само в онези държави, в които сега средната продължителност на живота е близка до 80-82 години. На първо място тези прогнози се отнасят до Андора и Япония, където хората живеят средно до 84 и 84,5 години. В тази група попадат скандинавските страни, САЩ (80 г.) и развитите европейски държави (77-80 г.).

В Русия средната продължителност на живота е 72 години. Продължителността на живота на всеки бозайник, в това число и на човека, е равна на периода на ръста (вкостяването на скелета), умножен по коефициента 5-6. "Така жените, които днес са на 20 години и 25-годишните мъже, потенциално могат да доживеят до 120-150 години", предвижда Черешньов.