Tesla стана най-скъпият автомобилен производител в света в сряда, когато пазарната капитализация на компанията за електрически автомобили надмина тази на Toyota. Акциите на Tesla скочиха с 5%, за да достигнат нов за всички времена връх от 1 135 долара, което даде на компанията оценка приблизително 206.5 млрд. долара. За сравнение оценката на Toyota е около 202 млрд. долара.

Моментът подчертава огромния ентусиазъм на инвеститорите към компанията, която се опитва да трансформира индустрията, разчитаща на двигатели с вътрешно горене повече от 130 г.

Във вторник Tesla успя да пребори и американската енергийна компания ExxonMobil, чиято пазарна стойност падна до 185 млрд. долара, докато петролният гигант се сблъсква с най-мрачния и стръмен срив на петролните цени в историята.

Въпреки че Tesla може да е изпреварил Toyota по пазарна стойност, тя изостава от базираната в Япония компания с голям марж от реалното производство на автомобили. За първото тримесечие тази година Tesla заяви, че произвежда около 103 хил. превозни средства - 15 390 модели S и X и 87 282 превозни средства модел 3 и модел Y. През същия период Toyota произвежда 2.4 млн. автомобила.

Освен това, разглеждайки стойността на предприятието на всяка компания заедно с дълга ѝ, стойността на Toyota достига 290 млрд. долара спрямо 252-те млрд. долара на Tesla, според данните на FactSet през март.

„Продължаваме да бъдем предпазливи към Tesla, но всичко, свързано с електрическо задвижване, е много горещо за инвеститорите сега и има оскъдни начини да инвестират в темата, така че виждаме, че акциите продължават да „работят“ в краткосрочен план“, въпреки нашата предпазливост относно конкурентното позициониране на компанията във времето, каза анализаторът на Cowen Джефри Осборн в бележка за клиентите във вторник вечер, като отново потвърждава ниския си рейтинг на акциите.