Въпреки усложнената епидемична обстановка в страната, свързана с COVID-19, ръководството на УХТ се надява да проведе практиките за студентите си от специалност „Технология на виното и пивото“ в няколко от водещите винарски изби у нас. Това заяви зам.-ректорът по учебната дейност доц. Христо Спасов.За поредна година са осигурени стажанти за редица изби като „New Bloom Winery”, част от ВП Брандс Интернешънъл, винарските изби „Драгомир“ и „Юстина“ и други.

Дългогодишното ползотворно сътрудничество дава възможност на студентите да получат професионална подготовка в реалните условия на гроздоберна кампания в продължение на 6 седмици, посочи доц. Спасов. В същото време избите имат възможност да подберат свои кадри сред изявените студентите.

Зам.-ректорът припомни, че приемната кампания в университета е ход - до 7 юли кандидатите могат да подават документи на място в университета, в приемните бюра в страната и online - https://ksk.uft-plovdiv.bg/bg, а на 9-и  са изпитите. Проверката на знанията ще се проведе online, както досега бяха организирани и трите сесии от предварителни изпити. По същия начин преди обяд ще е изпитът по математика, а по обяд – по химия и опазване на околната среда. Резултатите от тестовете стават ясни веднага, първото класиране ще бъде обявено на 11 юли, а приетите могат да се записват от 14 до 16 юли. Сроковете за следващите класирания и записвания са качени на сайта на УХТ http://uft-plovdiv.bg/, секция „Кандидат-студенти”, в Справочника на кандидат-студента.

Тази година бъдещите студенти ще могат да се обучават в специалности освен на български и на чужди езици.  Най-новата от тях е „Технология на храните и напитките“, в която ще се преподава само на английски език и е само в платена форма. Продължава приемът в специалностите „Компютърни системи и технологии“, „Туризъм“ и „Индустриален мениджмънт“, където съществува възможност  обучението да се провежда освен на български също и на английски език, също в платена форма.  

В нов облик се завръща „Технология на ферментационните продукти“ на френски език, в която университетът  има 20-годишна традиция в преподаването. Досега по нея се подготвяха магистри, а от тази година по специалността ще има прием за бакалаври.