Родителски организации се събраха на протест пред парламента заради Закона за социалните услуги, който влиза в сила от днес. Нормативният акт трябваше да влезе на 1 януари, но беше отложен с 6 месеца след редица протести.

Родители и неправителствени организации заявиха, че социалният министър Деница Сачева е излъгала и за тази половин година не е организирала нито една дискусия със заинтересованите страни.

По думите им законът е обсъждан единствено с приближени до министъра:

„Ние успяхме да я издебнем, група родители в Бургас поставихме въпроси, на които тя и г-жа Русинова (зам.-министър на труда и социалната политика – б.р.) казаха, че ще отговорят, дотук няма нищо. Няма нито едно разсейване на нашите опасения“;

„Вътре в този закон се регламентира отнемането на деца от техните родители. Народът и досега не е разбрал, че в този социален закон става дума за отнемане на деца“;

Това е търговски закон, защото, когато си в сферата на услугите, които са платени, това е търговия и нищо друго“.

Протести ще има всяка сряда пред Народното събрание, докато Законът за социалните услуги не бъде отменен.

Преди дни социалният министър Деница Сачева обяви, че след отлагането на закона, който трябваше да влезе в сила на 1 януари тази година, е имало три големи дискусии по него с граждански и неправителствени организации, както и обсъждания сред депутатите.