За поредна година резултатите по математика на седмокласниците остават тревожно ниски - 36 точки от общо 100.

Това показват обобщените данни от представянето на учениците на Националното външно оценяване след седми клас. От просветното министерство обявиха, че резултатите са съпоставими с миналогодишните и очертават негативната тенденция, че учениците не надграждат своите знания по този предмет.

Просветният министър Красимир Вълчев заяви:

„Нямаме значително подобряване. Остават много ниските резултати по математика като цяло, което означава, че ние не можем да подобрим значително, видимо, трайно резултатите. Голям процент ученици натрупват трудности, демотивират се с ученето по математика. Затова предприехме и тези допълнителни действия. От една страна оптимизиране на програмата, от друга страна увеличаване на броя на часовете по математика“.

На този фон броят на учениците с максимален брой точки на теста по математика се е увеличил трикратно сравнение с миналата година. Пълните отличници са 349.

Средният успех, постигнат на изпита по български език и литература, е 51 точки от общо 100 възможни. Седмокласниците изпитват затруднения при овладяването на книжовно-езиковите норми, както и при разпознаването на частите на речта и частите на изречението. Въведената дистанционна форма за обучение не е причина за слабото представяне на ученици, категоричен е министър Вълчев: „Тук все пак говорим за няколко месеца, в които децата работиха в електронна среда. Образователните им резултати са функция на много повече време. Това е многогодишна работа на учителя, ангажираност на родителите с образованието, учебните програми, методите на преподаване, оценяването като мотив за учене".

Данните по региони показват, че най-високи оценки на националното външно оценяване са получили учениците от София, Смолян и Варна, а най-ниските постижения са отчетени в Сливен и Монтана.