Заради увеличения брой на установените с коронавирус и повечето настанени за лечение в болниците през последните 2 седмици, ще се укрепва капацитетът на големите здравни заведения.

Това е решено на заседанието на Националния оперативен щаб, свикано днес от премиера Бойко Борисов.

На министъра на здравеопазването е разпоредено да разговаря с Националната здравноосигурителна каса и с Българския лекарски съюз за заплащането на тестовете и клиничната пътека за Covid-19.

Целта е болниците да имат достатъчно финансиране.

Здравният министър Кирил Ананиев заяви, че през следващите дни ще се усили капацитетът на структуроопределящите болници, както и на областните:

"Това означава легла, персонал, съответните защитни предпазни средства, за да можем да поемем евентуална вълна от по-значително увеличение на болните".

В момента Covid-отделението във ВМА е запълнено 100 процента. По думите на професор Венцислав Мутафчийски в сегашната ситуация е важно големите болници да бъдат укрепени, а малките да са в готовност.

"Това е ключът към решаването на актуалните проблеми при положение, че няма воля и желание в населението за налагане на по-твърди мерки".

Премиерът Борисов е категоричен, че след семейните тържества и футболните мачове рязко се вдига броят на установените, призова за дистанция, дезинфекция, и най-вече дисциплина.

"Усилваме болниците и продължаваме контрола върху мерките. След мача на ЦСКА и "Левски", където най-много публика се струпа, в София вчера имаме 20 болни. Смолян - 80. Така че клъстерите, особено на тези, които пътуват в автобуси, в по-тясно пространство, там е основният риск, и на закрито".

 

"Презапасете се с облекла, с маски, очила. Всичко трябва да е достатъчно и предостатъчно", заяви Борисов. 

Премиерът  отбеляза, че по света има милиони заразени, а Европейският съюз продължава да няма единна политика, включително за отварянето на границите за туризма. 

"Няма специалист, който да каже, че този бич на съвремието ще отмине", посочи министър-председателят. В тази ситуация по думите на Борисов е особено важно да се следи заболеваемостта в клъстерите и да продължи контролът върху мерките. 

Професор Тодор Кантарджиев докладва, че завишаването на случаите на Covid-19 през последните две седмици е в резултат и на дълбоките изследвания, които се правят в клъстерите.

Търсят се също нови случаи на заразени медици в болниците, изследват се и всички с двойна бронхопневмония.