Европейският съюз публикува във вторник списък от 14 държави, за които ще отвори отново границите си от 1-ви юли, но реши да запази забраната за пътуване от Съединените щати, Русия и Бразилия, тъй като те все още отчитат значителен брой в новия случаи на Covid-19.

Страните, които не са членове на съюза, на чиито граждани ще бъде позволено от утре (1-ви юли) да пътуват до държави от ЕС са: Алжир, Австралия, Канада, Грузия, Япония, Черна гора, Мароко, Нова Зеландия, Руанда, Сърбия, Южна Корея, Тайланд, Тунис и Уругвай.

По това решение вече има квалифицирано мнозинство сред държавите членки на ЕС, така че не може да има вето по отношение на посочения по-горе списък.

Това, че на членовете на Европейския съюз е позволено да отворят границите си за граждани на изредените 14 държави не означава, че те трябва задължително да се съобразят с това общо решение, тъй като подобно решение е предмет на всяко едно отделно правителство.

На теория границите са отворени и между страните от Европейския единен пазар, който включва 27-е страни-членки на ЕС плюс Швейцария, Норвегия, Исландия, Лихтенщайн и Великобритания.