Тестовете за коронавирус да се поемат от здравната каса. А цената на клиничната пътека да се завиши, ако е необходимо. Това разпореди премиерът Бойко Борисов по време на заседание с Националния оперативен щаб.

Расте броят на заразените с коронавирус, които се нуждаят от болнично лечение отчете здравният министър.

Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: Ние трябва да подсилим капацитета на структуроопределящите болници, за да можем да поемем евентуално вълна от по-значително увеличение на болните"

Ген. майор. проф. Венцислав Мутафчийски, председастел на Националния оперативен щаб: Само това е ключът към решаването на актуалните проблеми при положение, че няма воля и желание сред населението за налагане на по-твърди мерки.

Доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор: Основните насоки на дейността ни да държим под контрол инфекцията, да имат готовност болниците за реакция. Да не оставят никого без лечение. Продължават да са в сила.

"Да се плащат тестовете, въобще да се завиши пътеката за COVID -19, за да имат болниците достатъчно финансиране. Презапасете се с облекла, презапасете се с маски", каза Борисов.

Според премиера допълнително финансиране е необходимо и за проследяване на състоянието на пациентите. Борисов каза, че засиленият контрол за спазване на противоепидемичните мерки ще продължи.

Бойко Борисов: Клъстерите на тези, които пътуват в автобуси, в по-тясно пространство в много тясно пространство, много хора. Там е основният риск и на закрито.

Ген. майор. проф. Венцислав Мутафчийски, председател на Националния оперативен щаб: Много компании, които са провели тържества, откриваме поне по 7-8 заразени, което показва че самодисциплината е важен фактор и спазването на отстоянието.

Проф. Тодор Кантарждиев, директор на Националния оперативен щаб: Три неща трябва да пазим в страната. Възрастните хора, хората с хронични заболявания и хората с кръвни и ракови заболявания. Това са рисовите групи.

Борисов отрече медийните публикации, че е бил във ВМА заради повишено кръвно налягане.