Автомобилните компании са свили значително бюджетите си за реклама и маркетинг.

Организаторите на автосалона в Женева отмениха събитието, планирано за следващата година. Мащабното изложение, което по принцип се провежда през март, беше отменено за тази година, а сега става ясно, че и през 2021 г. няма да го има. Решението за отмяната идва, след като много автомобилни производители преоценяват разходите си за реклама и маркетинг, включително за представяне на автомобили и автосалони, тъй като Covid-19 засяга силно негативно продажбите им, пише CNBC.

Комитетът и Съветът на фондация Salon International de l’Automobile, която организира Международното автомобилно изложение в Женева, посочи липсата на интерес от страна на изложителите като основна причина за прекратяването на изложението през 2021 г.

„Автомобилният сектор в момента преминава през трудна фаза и на изложителите им е необходимо време, за да се възстановят от последиците от пандемията“, се казва в съобщението на организацията. По-голямата част от изложителите на събитието, които взеха участие в проучване, заявиха, че „вероятно няма да участват“ в шоуто през следващата година, се казва в съобщението.

Организаторите на автошоуто бяха принудени да отменят тазгодишното шоу през февруари, дни преди да бъде открито. Това беше първото голямо събитие, което не се случи поради пандемията от коронавирус. Други автосалони, предвидени да се проведат тази пролет в Ню Йорк и Детройт, също бяха отменени.

Проблемите, причинени от Covid-19 допринасят за несигурните времена за глобалните автосалони, много от които се бориха да запазят известността си още преди световната здравна криза.

Производителите на автономни превозни средства използваха популярните автосалони, за да  представят най-новите си и най-добри продукти, но много от тях са се преориентирали към онлайн събития, които изискват по-малко разходи.

Автосалонът в Женева през 2021 г. се очакваше да се случи през март. Отмяната на шоуто повдига въпроси дали няма да се появят други автошоу програми, като например това в Лос Анджелис, насрочено за ноември.

Организаторите на автошоу в Женева заявиха, че планират да продадат активите на шоуто на собствениците на конферентния център Palexpo в Женева, където се провежда събитието.