Няма замърсяване на въздуха след аварията от тази сутрин в завода за целулоза в Свищов, съобщиха от ръководството на предприятието. При инцидента няма пострадали хора, но за да се направи оглед на щетите, ще трябва да се изчака взривеният котел да се охлади. 

Гръмнал е содорегенерационният котел в „Свилоза“, в който под налягане от 40 атмосфери, се изгарят органични отпадъци, както и натриеви и серни съединения. Съоръженията са автоматични и са се изключили, след което е последвал взривът. 

Няма пострадали хора, увери собственикът на завода Красимир Дачев:

Тази система има няколко кръга на защита, които са заработили“. 

 

В предаването „Нещо повече“ Дачев обясни:

„Изненадващо за мен реагираха и министърът на екологията, и главният секретар на МВР. Изпратиха коли на лаборатории, които да мерят, но няма какво да се мери, защото има само прегрята пара. Изчакваме да изстине, за да видим какви са щетите вътре. Няма взривове, има пробойна... За да заработи едно надзорно съоръжение като това, ще са необходими месеци – има бюрократични процедури, които предстоят сега, върви следствие. Тук вече командват застрахователите“.

Дачев не се ангажира с прогноза колко хора временно ще останат без работа:

Работата на около 500 души ще бъде пряко нарушена. Една част от тях ще продължат да работят, защото ще трябва да отстраним щети. Отвън няколкохиляди, които снабдяват със суровини. Тях още днес спряхме. Ще прескърцаме, няма да мине без скърцане“.

Взривеният котел за последно е бил модернизиран преди 13 години, а преди три месеца е минал всички стрес тестове, посочи управителят на химкомбината Михаил Колчев:

„Няма основание за притеснения на хората, защото не е имало каквото и да е изпускане на вредни вещества“.

Взривеният котел е нагрят до 1200 градуса. За да бъде направен оглед от компетентните органи за разследване и оценка на щетите, той трябва да изстива поне денонощие.