Мярката 60/40 ще продължи да действа до 30 септември, ще се разшири и обхватът на секторите, които могат да кандидатстват. Това стана ясно след извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество по отношение на социалната програма.

Всички работодателски организации подкрепят мярката. 

При предишния кръг от консултации от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) до последно не одобряваха дизайна на програмата.

Схемата в сегашния ѝ вид ще действа до утре - 30 юни. С промените ще продължи да действа от 1 юли до 30 септември. Мярката ще бъде отворена и за наемане на безработни от Бюрата по труда.

В програмата влизат мерките, които са насочени към подпомагане на работодатели, чието икономическо състояние е засегнато от коронавирусната криза.

„Надяваме се от септември месец да започне ръст на заетостта. Имаме уверение, че ако икономиката не започне да се възстановява, ще се помисли за по-ясно подпомагане на засегнатите сектори“, каза Васил Велев от АИКБ.

Председателят на асоциацията обясни, че при необходимост мярката ще се удължи.

Според него 1/3 от работодателите ще се възползват от нея - около 700 000 работни места ще бъдат запазени. “Това не е само подкрепа на заетостта и на доходите на хората, а на компаниите, което и приветстваме”, заяви Велев.

Социалният министър Деница Сачева увери, че министерството се старае да намери сечението, с което да предложи смислени мерки в подкрепа на работодателите и запазването на заетостта.

Сачева обясни, че по 2000 души средно на ден намират работа, като по-малко хора вече губят работните си места.

Правителството има готовност да продължи мярката 60/40 и до края на годината, подчерта тя.

Изплатените средства по настоящия дизайн на мярката 60/40 са 114,7 милиона лева, като с тях е запазена заетостта на около 150 000 души. Очаква се плащанията да продължат, като в момента заявленията са за почти 290 000 души от почти 18 000 работодатели, добави Сачева. 

Средства няма да се изплащат за работници и служители, които са в селското, горското, рибното стопанство, финансови и застрахователни дейности, държавно управление, дейности на домакинства като работодатели и дейности на екстериториални организации и служби. В Сектор “Здравеопазване” всички, които нямат договор с НЗОК, ще получат правото да кандидатстват за компенсации, ако отговарят на условията. Лекарите по дентална медицина също ще могат да кандидатстват.

„Продължаваме, както и досега, да изплащаме 60% от осигурителния доход, но вече за месец май 2020 година, както и 60% от дължимите осигуровки за сметка на работодателя“, отбеляза Сачева.

По новия дизайн на мярката 60/40 отпада изискването работодателите да са платили данъци и осигуровки за 2020 година, с условието че трябва да са ги декларирали като дължими. Друго изискване е задълженията им към държавната хазна да са платени до 31 декември 2019 година.

От 1 юли мярката 60/40 ще действа съвместно с две други по ОП "Развитие на човешките ресурси".

Безработни

Броят на регистрираните безработни към настоящия момент е 277 610 души, през същия период за миналата година те са били 169 891, показват данните на Агенцията на заетостта, представени от социалния министър.

От 24 март до 25 юни са постъпили заявления от 128 880 безработни за изплащане на обезщетения за безработица. Нарастването за периода до 25 юни е със 76 859 души. В Националния осигурителен институт са били одобрени и предоставени към 24 юни - 8554 заявления по схемата 60/40, като те се отнасят за 155 371 души. Изплатените средства по данни на НОИ към 23 юни са 114, 7 млн. лева.

От 13 март до 25 юни са постъпили на работа 78 568 безработни.

Възстановяването на заетостта се очаква да започне едва в края на годината.

Сачева добави, че според изготвената прогноза за актуализация на държавния бюджет се очаква БВП през текущата година да спадне с 3% в реално изражение, а броят на заетите лица да се понижи с 3,7% през второто тримесечие и 5,3% през третото тримесечие на годишна база. Средният спад за годината на заетите се оценява на 2,1%. 

Очакванията на Агенцията по заетостта за средногодишния брой на регистрираните безработни при сценарий на бързо възстановяване на секторите хотелиерство и ресторантьорство, преработваща промишленост, възлиза на 253 000. В случай че това не се реализира, се очаква броят им да стане 274 хил. души.