Собственикът на някои от най-големите търговски центрове в Обединеното кралство, Intu, изпадна в несъстоятелност. Фирмата, която притежава Trafford Center, комплексите Lakeside и Braehead, заяви по-рано, че не е постигнала споразумение в преговорите за финансово преструктуриране със своите кредитори, предава BBC.

Моловете обаче ще останат отворени под управлението на компанията, която ще управлява несъстоятелността - KPMG.

Компанията заяви, че акциите, котирани на борсите в Лондон и Йоханесбург, са спрени.

Значението на срива на Intu "не може да бъде омаловажено", казва Ричард Лим, главен изпълнителен директор на Retail Economics.

Мерките срещу коронавируса ускориха тенденцията към закупуване на повече потребителски стоки онлайн, каза той. Това донесе допълнителни затруднения на и без това трудно оцеляващата индустрия на магазините за търговия на дребно и на наемодателите, включително големите търговски центрове и вериги.

Компанията е една от най-големите групи търговски центрове във Великобритания, със 17 центъра в страната.
 

Intu изпитваше затруднения още преди избухването на коронавирус епидемията с натрупан дълг около 4.6 млрд. паунда. Компанията водеше преговори с кредиторите си и още миналата седмица предупреди, че е възможно при неблагоприятен изход да се стигне до несъстоятелност.

Intu има изключително сложна корпоративна структура. Въпреки че компанията е влязла в процедура по несъстоятелност, нейните търговски центрове не са. Те са отделни компании, собственост на безброй банки и кредитори.
 

Затова те ще продължат да работят и е малко вероятно купувачите да забележат реална разлика в краткосрочен план. Но ще се търсят купувачи.
 

"Бижуто" в короната на компанията е търговският център Trafford Center в Манчестър, следван от Lakeside.
 

Според годишния доклад, публикуван през март, дълговете на Intu са на стойност 68% от активите, скок от 53% година по-рано.
 

Компанията съобщи пред инвеститорите по-рано този месец, че очаква наемът, събран за 2020 г., да спадне до 310 млн. паунда, спрямо 492 млн. паунда година по-рано.
 

Според Property Week, наемодателите са събрали само 18% от търговските наеми за трите месеца до 24 юни.
 

Във фирмата работят 2500 души, а по-широката ѝ верига за доставки поддържа около 130 000 работни места, които сега ще бъдат под въпрос.
 

Центровете на Intu бяха частично затворени по време на блокировките срещу коронавируса, като само основни магазини останаха отворени.
 

Около 60% от персонала работи в търговските центрове и около 20% са служителите в централния офис.