Президентът на Полша Анджей Дуда води в първия кръг от президентските избори, показват неокончателни резултати, предаде Ройтерс. Той обаче не успява да получи над 50 процента, за да избегне втори тур на 12 юли.

Дуда, който е съюзник на управляващата партия „Право и справедливост“, е получил подкрепата на 43,67 процента от гласувалите вчера, сочат резултати от 99,78 процента от избирателните окръзи.

Либералният кмет на Варшава Рафал Тшасковски, кандидатът на най-голямата опозиционна партия „Гражданска платформа“, е на второ място с 30,34 процента.

Избирателната активност е била около 63%. 

Според някои от гласувалите поляци страната има нужда от стабилност и затова те виждат като победител именно сегашния държавен глава.

След края на изборния ден Дуда благодари на избирателите и заяви, че гласувалите за него граждани му предоставят добро преимущество. Той изрази надежда, че ще успее да спечели хората, подкрепили някои от кандидатите, които не достигат до втория тур. Президентът, който дълго време беше сочен за фаворит на вота, обеща, че в края на евентуалния му нов мандат средната заплата в страната ще достигне 2000 евро.

Според анкети, направени преди първия тур, Дуда има шанс да спечели балотажа, но с далеч по-малка разлика. Единият от сондажите му дава преднина от едва 0,7%, а според друг може да надвие Тшасковски с 50,9 срещу 49,1 на сто.