"Какво ще последва в Румъния след втората вълна на Ковид-19" е въпрос, който занимава днес в. "Адевърул". Втората вълна на инфекцията с новия коронавирус е една от горещо дискутираните теми в световен план. Много специалисти смятат, че ще има втора вълна през есента, други твърдят обратното. Сигурно е това, че след период на спад, броят на заразените в Румъния започна да расте, а в четвъртък бе регистриран рекорд за последните два месеца: 460 нови случая, пише "Адевърул", който препечатва материал на спортното издание "Фанатик".

"Фанатик" е потърсил мнението на трима медици за възможната втора вълна на епидемията. Според Василе Астъръстоае, бивш председател на Медицинската колегия в Румъния и бивш ректор на Университета по медицина и фармация в Яш, ако в Румъния дойде втора вълна, тя ще бъде с по-слаб интензитет. Според специалиста е възможно и да няма втора вълна, какъвто бе случаят с тежкия остър респираторен синдром (SARS). Проф. д-р Василе Астъръстоае посочва, че при възможна втора вълна през октомври-ноември интензитетът ще бъде по-малък от първата, защото много хора вече ще имат имунитет и вирусът ще има по-намалена циркулация. "При всички положения трябва да очакваме и да свикнем, че ще живеем с този вирус. Той ще остане в биотопа и не трябва да затваряме една държава, защото се е появил вирус, който предизвиква респираторна инфекция", каза професорът.

Лилиана Кожан - парамедик, който от началото на пандемията е на първа линия в борбата с новия коронавирус в болница в Северен Лондон, посочва, че европейските страни вече имат достатъчно опит, за да контролират нещата. Според нея единствените, за които може да се каже, че се сблъскват с втора вълна в момента, са Нова Зеландия и Пекин.

Флорин Киркулеску, хирург от Университетската болница в Букурещ, посочва, че независимо от това дали има втора вълна или не, държавите трябва да бъдат подготвени за борба както с Ковид-19, така и с други епидемии, които е възможно да се появят. "Доста вероятно е да последват и други епидемии, не говоря за коронавирус, а за вирус, който е повече или по-малко подобен", казва д-р Киркулеску. Според него специално за Румъния е много важно да бъде преоткрита специалността на епидемиолозите.