Заразата с коронавируса е под контрол в България. Това заяви пред БНТ проф. Ива Христова, която е зам.-директор на Центъра за заразни и паразитни болести.

"Има нарастване на заразяванията, но това се наблюдава и в другите страни. Така или иначе има общ прогрес на болестта, но за нашата страна тези случаи не са много. Все още е клъстърно разпространението, но с известно дифузно разпространение. Това всъщност наложи и затягането на мерките у нас. Въпрос на бъдеще е да се види дали и доколко тези мерки ще сработят и нашето съзнание ще бъде достатъчно високо, за да не се предприемат и други мерки", посочи тя.

Според нея в никакъв случай не може да се говори за втора вълна на вируса в България.

"Да, има известен вълообразен характер, намираме се в известен пик, но после ще има намаление, а втора вълна ще има след доста по-голямо намаление през летните месеци. Есента и зимата очакваме втората вълна", каза експертът.

По думите на проф. Христова безсимптомното носителство на вируса е свързано с добрата имунна система на човек.

"Имунната ни система е достатъчно силна, за да държи вируса под подчинение и да ни причинява заболяване. При децата, младите е по-силна, както и при хората с по-малко или никакви съпътстващи заболявания. Категорично те заразяват много по-малко хора", настоя тя.

Според нея COVID-19 не е станал по-агресивен, а в него се натрупват мутации и се оформят две линии - силно и слабо вирулентна.

"Нямаме данни да доминира по-силно вирулентната, като цяло с времето той ще намали силата си", категорична бе тя.

Проф. Ива Христова настоя, че няма как с едно хапче коронавирусът да бъде излекуван.

"Бъдещето в лечението е: първоначално антивирусни препарати, а след това антицитокинови. Вървим към някаква степен на групов имунитет и с времето той ще нараства. Твърде възможно е коронавирусът да стане и сезонна инфекция, защото в момента, в който COVID-19 понижи своята вирулентност, създава безсимптомни случаи и протича леко, тогава той ще стане сезонна инфекция", заключи тя.