63% от българите са на мнение, че пандемията по-скоро разделя, отколкото обединява нацията пред общата заплаха. Това показва проучване на "Екзакта Рисърч Груп", проведено в периода 6-13 юни сред 1005 души, съобщава bTV.

Според изследването хората се оказват разделени на здрави и болни, млади и стари, вярващи и невярващи в епидемията, спазващи и неспазващи социална дистанция и т.н. Най-често подобно делене прави впечатление на жителите на столицата - 73% от тях смятат, че пандемията по-скоро разделя, отколкото обединява нацията.

53% от сънародниците ни са оптимисти, че най-лошото по отношение на коронавируса е вече зад нас. 13% обаче се опасяват, че най-лошото тепърва предстои. Хората, които не могат да преценят какво следва занапред пък са 34%.

45% от жителите на София смятат, че лошото е вече е минало, но същият брой анкетирани счита, че ситуацията с коронавируса у нас е твърде неопределена и неясна.

Според 69% от българите ограничителните мерки от март до май са били адекватни, а 64% смятат като адекватни и мерките по разхлабване на извънредното положение от началото на май.

Неприемащите нито ограничителните, нито разхлабващите мерки на държавата са по 17%.

Ограничителните мерки получават по-високо одобрение от столичани и жителите на областните градове - те са подкрепяни от по около 70% от жителите и на двата типа населени места. Мерките по разхлабването пък се смятат за адекватни най-често от жителите на по-малките населени места.

Проучването показва, че симпатизиращите на партиите от управляващата коалиция значително по-често одобряват ограничителните мерки в периода март-май спрямо привържениците на опозицията. Това означава, че въпреки непартийната си природа мерките се възприемат нееднозначно от партийните електорати.

В обществото се забелязва консенсус относно това, че и ограничителните мерки, и разхлабването им са навременни и адекватни.

89% от сънародниците ни заявяват, че по-скоро се съобразяват с препоръките на Националния оперативен щаб за социална дистанция, дезинфекция и носене на маски, като по-големият дял е на жените, възрастните хора и жителите на големите градове.

9% от българите споделят, че познават хора, които вече са преболедували коронавируса. 54% от сънародниците ни пък заявяват, че повечето им познати не вярват на информациите за разпространение на коронавируса.

62% от българите се самоопределят като хора, които намират за близко до собствените си позиции мнението на председателя на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски, докато 34% споделят позициите на доц. Атанас Мангъров.

Най-много поддръжници на тезите на Мутафчийски има сред жените, сред хората на възраст над 40 години и сред 2/3 от жителите на София. Позицията на Мангъров пък се подкрепя основно от хората на възраст между 30 и 40 г.

34% от българите посочват, че по време на епидемията не им се е наложило да прекъсват работа, докато 25% са били в отпуск - 16% в платен и 9% в неплатен.

5% пък твърдят, че са загубили работата си и още не са намерили нова, а 2,4% посочват, че са загубили работата си, но вече са намерили друга.