Днес се навършват 100 дни, откакто Световната здравна организация (СЗО) обяви пандемия от COVID-19. Заразените в световен мащаб са близо 8,5 милиона, а починалите  от новия коронавирус - повече от 453 хиляди.

В Европа облекчаването на карантинните мерки продължава. Огнището на пандемията в момента е в Южна Америка, като особено тежко е положението в Бразилия. Страната е втората в света, след САЩ, с най-много смъртни случаи, предава БНТ

В Китай, от където тръгна коронаворусната инфекция, през последните дни се увеличават заразените в Пекин. Мегаполисът е под частична карантина, някои квартали са напълно затворени. Според мнозина анализатори втора вълна на COVID-19 е неизбежна.

В момента по света се работи по над 100 ваксини. Най-оптимистичните прогнози са, че в началото на следващата година ще има действаща ваксина. Министрите на отбраната на държавите-членки на НАТО одобриха стратегически план за реакция при пандемия и предвиждат купуването и складирането на медикаменти и медицински изделия на стойност няколко милиона долара.