Германската прокуратура обвини Русия, че е наредила убийството на грузинец в парк в Берлин при повдигането на обвинения на заподозрения поръчков убиец за престъплението, предаде АФП.

„На неизвестна дата преди 18 юли обвиненият е получил заповед от властите на централното правителство на Руската федерация за ликвидирането на грузинския гражданин от чеченски произход Торнике К.“, обяви федералната прокуратура.

В изявлението тя посочва и убиеца – Вадим К., известен още и като Вадим С.

Според германски медии става дума за Вадим Красиков, познат и като Вадим Соколов. А убитият на 23 август в Берлин бил Зелимхан Хангошвили, който използвал името Торнике Кавтарадзе, за да избегне евентуална руска атака.

Предупреждение за санкции

След съобщението за повдигането на обвинения от прокуратурата германското правителство предупреди Русия с възможни санкции.

„Правителството си запазва правото да предприеме допълнителни стъпки“, посочва в изявление правителствен говорител и добавя, че на случая се гледа „много сериозно“.

Убийството предизвика сериозен трус в отношенията между Германия и Русия, отбелязва „Тагесшпигел“. И посочва, че през декември от руското посолство в Берлин са били изгонени двама служители, за които се смята, че работели за военното разузнаване. Русия отговори с изгонването на двама дипломати от германското посолство в Москва.

Заподозреният мълчи

Вадим Красиков убил грузинския гражданин, като се приближил отзад към него с колело, след което с пистолет „Глок“ го прострелял в горната част на тялото, а след това два пъти в главата. Жертвата издъхнала на място.

Според очевидци Красиков след това хвърлил колелото и други неща в река Шпрее. Полицията го заловила малко по-късно, докато пътувал на тротинетка. Руснакът отрекъл да има нещо общо с убийството и не казал нищо до ден днешен, посочва „Тагесшпигел“.

Според разследването Хангошвили (40 г.) бил убит, защото бил неудобен противник на властта в Русия. Той воювал срещу руската армия във втората война в Чечня в периода 2000-2004 г.

А по време на краткия въоръжен сблъсък между Грузия и Русия през 2008 г. водил въоръжен отряд от грузински доброволци. Твърди се и че работил за грузински и американски разузнавателни агенции. За Русия мъжът бил терорист.

Хангошвили оцелял след покушение срещу него през 2015 г. в грузинската столица Тбилиси, когато неизвестен го прострелял. Той избягал в Украйна, а през 2017 г. пристигнал в Германия и подал молба за убежище.

Германските власти първоначално го определили като ислямистка заплаха с с оглед на руските твърдения за него, но след като те не се потвърдили, му позволили да остана в страната.