Антитръстовите регулатори на Европейския съюз са притеснени от бъдещото мега сливане между Fiat Chrysler и френския PSA, който включва Peugeot, Citroen, Opel и др. и започват задълбочено проучване, съобщава Reuters.

Регулаторите са загрижени, че сливането може да навреди на конкуренцията в над 14 държави от ЕС и Великобритания.

Европейската комисия заяви, че е особено притеснена от сливането, което води до висок пазарен дял в малките микробуси. Такива микробуси са технически лесни за производство, но се продават на добри цени.

„В много страни PSA или FCA (Fiat Chrysler Automobiles) вече са лидер на пазара на леки търговски превозни средства и сливането ще премахне един от основните конкуренти“, казва ЕС.

Според регулаторите сделката може да намали конкуренцията в Белгия, Хърватия, Чехия, Франция, Гърция, Унгария, Италия, Литва, Люксембург, Полша, Португалия, Словакия, Словения, Испания и Обединеното кралство и определи срок за 22 октомври за нейното решение.

Комисията заяви, че по време на предварителен преглед на сделката двамата производители на автомобили са отказали да предлагат отстъпки, за да овладеят опасенията на европейския антитръстов орган.

Сделката вече получи зелена светлина в САЩ, Китай, Япония и Русия.

Двамата производители на автомобили искат да създадат четвъртия по големина производител на автомобили в света, за да помогнат да компенсират забавянето на търсенето и да споделят разходите за създаване на по-чисти превозни средства, за да отговарят на по-строгите норми за вредни емисии.

Сделката ще постави под един покрив италиано-американските производители на автомобили, включително Fiat, Jeep, Dodge, Ram, Maserati и френската компания Peugeot, Opel и DS.