Варненската окръжна прокуратура разследва четири престъпления, свързани с аварията във Варненското езеро.

Образувано е досъдебно производство за замърсяване на езерото с отпадни води. То се води от двама следователи поради изключителната фактическа и правна сложност и високия обществен интерес по случая.

Разследването е за извършени четири престъпни деяния с участието на длъжностни лица на различни нива - за документно престъпление с цел присвояване на средства от фондовете на ЕС, за престъпление по служба, за безстопанственост, от която са последвали значителни щети и за екологично престъпление.

Разследването обхваща период от близо 9 години - от ноември 2011 до момента.

Ще бъдат проучени проектирането, възлагането, строежа, стопанисването и контрола на подводното съоръжение до аварията, причинила замърсяването, и ремонта, ощетил държавния бюджет с над 1 000 000 лева.

Припомняме, че 15 май тази година, Окръжната прокуратура започна две общонадзорни проверки след публикации в медиите и отделна проверка по сигнал на общински съветник. Открити са достатъчно данни за извършени престъпления от общ характер от страна на длъжностни лица – те не са изпълнили служебните си задължения да контролират изграждането и експлоатацията.

Прокуратурата е обединила всички проверки в една и е образувала настоящото досъдебно производство.

Тръбата е изградена по програма ИСПА и е на стойност близо 6, 2 млн. евро, бенефициент е Община Варна оператор – ВиК Варна. Изпълнител е гръцката фирма „Сфелинос С.А.“, а Министерството на околната среда и водите отговаря за реализацията на проекта.

Той има разрешение за ползване от 6 декември 2011 година. В началото на май тази година стана ясно, че отпадните води не достигат до пречиствателната станция, а се изливат в езерото, а по-късно – че изливът е започнал още през август 2019 година.