МОСВ не е компетентен орган по въпроса за законността на строежа в Алепу. Решението е на прокуратурата. Това заяви в парламента министърът на околната среда и водите Емил Димитров, който беше изслушан по искане на БСП.

"Не може някой да счита, че за разрешение за строеж, след като е издържана цялата процедура по отношение на Министерство на околната среда, респективно в случая РИОСВ, влязло е в сила решението, не е имало възражения, години след това някой да иска аз да се произнасям със задна дата. Не би било редно да коментирам дейността на прокуратурата или на съдебната власт! Спекулирате с мои думи, вадите ги от контекста и ме противопоставяте на премиера. Това, което съм видял, го казах и пред медиите вчера, но истината е тази - това, което видях по телевизията, не ми прилича на укрепително съоръжение! Прилича ми на хотел! Може би ще е хотел. Според мен този, който трябва да даде най-правилно становище в случая, е инвеститорът."

 

От БСП поискаха оставката на екоминистъра

По-рано днес левицата поиска изслушване на Димитров заради случая във Варна и строежа на Алепу. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова заяви от парламентарната трибуна, че те са "ярък пример" за незаконност и безнаказаност:

"Във Варна се изляха 5 милиона евро и тонове фекални води и никой не носи отговорност за това! И е време тези въпроси да срещнат решителни мерки от страна на държавата. Вместо това вчера министърът заяви, че няма да бъде екологична бухалка. Да се спазват законите на страната и да се упражнява контрол върху тяхното изпълнение не е бухалка, а ваше първо и неотменимо задължение. Господин министърът ни препрати да питаме инвеститора какви са му намеренията и какво прави на Алепу. Не трябва да питаме този, който го прави, а този, който му е разрешил и който си затваря очите и до ден днешен за контрол върху този строеж."